2015. december 7., hétfő

Falazzak Nektek?

Ma falazok nektek | Habbeton házak - Épül Kft.

Folytatom a polisztirolbeton építési rendszer virtuális kivitelezését, ma már "falazni" kezdek/kezdünk.

Az utóbbi két hétben bemutattam teherhordó acél-falváz összeépítését, majd azután, a tetőszerkezet faanyagú szeglemezes tartóinak elhelyezését.
Ezzel a komplett épületváz megépült. A falak vázszerkezete a tetőelemekkel kiegészítve, már kellően merev. Az ideiglenes falkitámasztásokat is el szabad már távolítani.




Jöhet az a bizonyos polisztirolbeton "öltöztetés". Gyakorlatilag a zárófödém és a falak bent maradó zsaluzatának elkészítése a következő mozzanat. A sorrend akár lehet tetszőleges, a lényeg az, hogy azért készítjük a bent maradó zsaluzatot a falon és a födémen is, mert a polisztirolbeton öntést magát, a födém magasságából célszerű kivitelezni.

A szeglemezes tartók, vagyis a rácsrudak alsó övére, csavarozott kapcsolattal egy, a tartókra merőleges irányú lécvázat rögzítünk.

Ma falazok nektek | Habbeton házak - Épül Kft.

Így mód adódik, a födémsík esetleges kis mértékű lehajlásának/egyenetlenségének korrigálására, másrészt, ez a 8 cm vastag polisztirolbeton-mennyezeti panel segédszerkezete, hisz a lécváz kiosztása a táblamérethez igazodik, ügyelve a "feles-kötésben" lévő eltolásra. A lécek mérete 5,0 x 5,0 cm.

A falak öltöztetéséhez nincsen szükség kiegészítő segédszerkezetre, az acélváz külső és belső oldalára, vagyis az épület külső és belső oldalára egyaránt polisztiroltáblákat csavarozunk. A táblák nút-féderes kialakításúak, és itt is kötésben helyezzük fel a lapokat.

Ma falazok nektek | Habbeton házak - Épül Kft.

A váz külső oldalán a 15 cm vastag táblaméretet, a belső oldalon pedig a 12 cm vastag táblamérettel dolgozunk. Ha követed ezt az építkezési technológiát, akkor emlékszel, utaltam már rá, hogy az acélváz keresztmetszete 140 mm, azaz 14 cm. Tehát egy homlokzati teherhordó fal teljes keresztmetszeti vastagsága 15 cm + 14 cm + 12 cm = 41 cm. 

Ma falazok nektek | Habbeton házak - Épül Kft.

A belső teherhordó falaknál azonban elegendő a 8 + 8 cm vastagságú, kétoldali táblaméret, így itt a falvastagság lecsökken 30 cm-re. (8 cm + 14 cm + 8 cm).

A technológiának persze vannak egyéb részletei, műhelytitkai is, mint például a lábazatképzés, vagy a homlokzati nyílászárók kávaképzése is. Erről majd más alkalommal szívesen mesélek.

Most a rögzítésnél néhány elvet rögzítek csak. Szóval fontos, hogy a csavarok a panelek szélétől legalább 10cm-re legyenek, így a csavarozáskor fellépő feszültség miatt az nem fog törni vagy lerepedni a tábla.

Ma falazok nektek | Habbeton házak - Épül Kft.

A nút féderes kialakítás előnyeit minden tábla-élen nem használhatjuk, hiszen helyszínen szabjuk a táblákat, ezért az is nagyon fontos, hogy a polisztirolbeton-táblák megfelelően legyenek összeragasztva hőszigetelő ragasztó habbal. A rosszul vagy helytelenül ragasztott táblák ugyanis rontják a hőszigetelés minőségét, azaz a falunk és födémünk hőszigetelő képességét!

Ma falazok nektek | Habbeton házak - Épül Kft.

Amikor a polisztirol táblák elhelyezésével végeztünk, jöhet a helyszíni öntés.
Ha eddig is aktívan követtél, észrevetted a korábbi fényképeken, hogy a falváz felső összekötő profilja, perforációval ellátott. Kör keresztmetszetű, "lyukak" azt a célt szolgálják, hogy a váz teljes keresztmetszetébe tudjunk polisztirolbetont juttatni.

Ma falazok nektek | Habbeton házak - Épül Kft.

A zsákos polisztirolbeton anyagot egy esztrich-gép puttonyába töltjük, majd egy pontos receptúra alapján cementet és vizet adunk a keveréshez. És előállítjuk a helyszínen bedolgozható polisztirolbetont.

Ma falazok nektek | Habbeton házak - Épül Kft.

Igen, receptúrát említettem, mert nagyon fontos az adalékok megfelelő mennyiségének a beállítása! Hibázhat a Kivitelező, ha túl kevés a víz, hisz akkor dugulás lehet a gép csövében, és a zsákos anyag sem tud megfelelően összekeveredni a cementtel.
Ha meg éppen sok a víz, akkor az kimossa a cementet a pépből, így majd nem köt össze megfelelően az anyag.

Ha a receptet betartjuk, és nincs extrém hideg/meleg, a keverékünk alkalmas lesz a töltésre. A töltést a falakkal kezdjük. A kitöltendő "üreget" fal-tartálynak nevezzük, és tartályonként haladunk.

Ma falazok nektek | Habbeton házak - Épül Kft.

Nincsen szükség szakaszos töltésre, egy tartályt (két függőleges acélprofil közötti részt) egy töltéssel teletöltünk, azaz teljes falmagasságig betonozunk!
Tehát az esztrich-pumpa csövét egyenként behelyezzük az „U” profil tetején a gyártáskor préselt 9 cm átmérőjű nyílásba.

Ma falazok nektek | Habbeton házak - Épül Kft.

Persze ezt a műveletet védőruhában, védő szemüveget viselve végezzük, mert feltöltéskor cca. 2 bár nyomással dolgozunk, így az előfordulhat, hogy az anyag kilövell a nyílásból. Ez balesetet okozhat bőrön, vagy akár a szembe kerülhet. Mivel ezt a munkafolyamatot a fal magasságában végezzük, többnyire állványról végezzük, ezért még az fontos, hogy az ideiglenes/szakaszosan épített  állványunk stabil és biztonságos legyen.

Mikor körbeértünk a falakkal, jöhet a zárófödém öntés, amit a rács rudak alsó övére szerelt 8 cm vastag polisztirolbeton-panel tetejére öntünk min. 32 cm vastagságban.

Ma falazok nektek | Habbeton házak - Épül Kft.

Az öntés után, a bedolgozott polisztirolbeton kötésnek indul, a bevitt vízmennyiség és cement hatására, és a bent maradó táblás polisztirolbeton fal és födémzsaluzathoz is hozzáköt, így "homogén" fal és födémszerkezetet kaptunk.
Létrehoztuk a polisztirolbeton falakat és födémet, ezzel a szerkezetépítés befejeződött, következhetnek a szakipari munkák.

Ma falazok nektek | Habbeton házak - Épül Kft.

Következő héten válaszfalat építünk, de mutatok még újabb ötletet, újabb lehetőséget a polisztirolbeton gyakorlati felhasználásához!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, és kérlek nyomj egy lájkot és egy +1-et! Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van, akkor azt itt alul írd meg nekünk a megjegyzésekben! Köszönjük figyelmed, kövesd a blogot továbbra is!

Szerző: Szabó Ibolya - építészmérnök

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Tisztelt Hozzászóló!
Ez a lehetőség a kérdések és építő jellegű, szélesebb közönséget is érintő hozzászólások fogadására, megjelenítésére szolgál. Minden hozzászólásról automatikusan email értesítést kapunk, amire a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk. A hozzászólások moderáltak. A névnélküli hozzászólások, kérdések megjelenítését és megválaszolását nem garantáljuk. Köszönjük figyelmét, várjuk hozzászólását.