2015. november 27., péntek

Mi tető alá hoztuk!



A megidézett virtuális kivitelezés ma, a tető megépítésével folytatódik, ami - építési sorrendben - nem tér el a polisztirolbeton építési rendszer szokványos technológiai sorrendjétől, ráadásul a téli időjárás is indokolta annak időszerűségét.




Az acél-falváz összeépítésekor már jócskán decembert írtunk, a kötelező karácsonyi szünetet figyelembe véve, még a tetőt is megépítettük néhány nap alatt. Ez a kivitelezésben nem okoz gondot, inkább csak apró helyszíni kényelmetlenségként jelentkezik egy következő munkafázisnál. Mert esetleg ideiglenes állványzatot kell létesíteni, illetve zárófödémnél sokszor búvóterekben kell dolgozni.

Összefoglalva: az épület tartóvázát építjük készre, és csak azután öltöztetünk falakat és födémeket, polisztirolbeton táblás anyagból és a helyszínen kevert polisztirolbetonból.

Tehát lefóliázott tetővel a fejünk felett, már január második felében - szállingózó hóesésben - is tovább dolgozhattunk, szerelhettünk. 

Nézzük meg a részleteket:


A gyártmányterv önálló fejezete a tető. Sok esetben, a költségek minimalizálásának érdekében a tető fedélszerkezete szeglemezes fatartók beépítésével készül, acéltartók helyett. 
Ilyen esetben is, a tető alaprajzon a tetőelemek elhelyezkedését ábrázolják. Ezek a tetőelemek a rácsos fatartók, a tetőalaprajzon a tengelyvonalaik távolságait méretezik (tetőkiosztás) be.



Természetesen ezek a tartók is egyedileg, statikai méretezésen alapulva készülnek. A szeglemez a korszerű tetőszerkezetek fakapcsolati kötőeleme. Két oldalról a fába préselve, roncsolás mentes kapcsolatot biztosít a faszerkezetek rácsrúdjai között. 

Síkbeli rácsos tartók és keretszerkezetek egyaránt kialakíthatók így. Az előre legyártott síkbeli tartók segítségével egyszerű és bonyolult tetőidomok egyaránt kialakíthatók. 
A gyártásnál alkalmazott szeglemezek nagyszilárdságú 1,5 mm vastagságú tűzi horganyzott acéllemezből készülnek. 



Ilyen szeglemezes rácsos fatartók alkalmazásával bármilyen tetőidom könnyen elkészíthető, mert a rácsos tartók és keretszerkezetek formája és mérete tág határok közt változhat.


Családi házaknál közkedvelt az alacsony hajlásszögű tető, mely szeglemezes kötésű rácsos tartókból építhető fel a legkönnyebben.
Erre a megoldásra persze csak akkor van lehetőség, ha Megrendelő biztosan eldöntötte, a tetőtér felé a jövőben sem terjeszkedik!


Ilyenkor a "klasszikus" szilárd födémet - amit például ennek a családi háznak a pince-födémeként már bemutattam - nem építünk. 

Helyette, a zárófödém, a rács rudak alsó övére szerelt 8 cm vastag polisztirolbeton-panel, melyet min. 32 cm vastagságban zsákos feltöltéssel is kiegészítünk. Így kapunk egy 40 cm vastag "homogén" polisztirolbeton födémet.


A padlástér ugyan korlátozottan használható:

- egyrészt a rácsos tartók közelsége, és az alacsony tetőhajlászög miatt ez leginkább búvótér;
- másrészt a polisztirolbeton felülete, öntés után, nem kifejezetten járkálásra tervezett,
de maga a megoldás, nagyon költséghatékony. A padlástér tárolásra azonban még ebben a formában is alkalmas lehet. 

A helyszíni építés során a gyártmányterv szerint számozott tartókat az alaprajzi kiosztás alapján kell a fogadó acélszerkezeten elhelyezni. Az alaprajzon azok a falak illetve alátámasztási szerkezetek vannak ábrázolva, melyek szükségesek a tartók alátámasztásaihoz. A tartókat az alattuk levő falváz tartókhoz kötjük, csavarozott kapcsolattal.

A szeglemezes rácsos tartók igen karcsú szerkezetek, ezért szükséges azok térbeli merevítése is. A gyártmányterven jelölt rács rudakat kihajlás ellen meg kell támasztani. A szélrácsok bekötésére külön részlettervek vonatkoznak. 


A tetőtartók behelyezése és merevítése után azonnal fóliáztunk, a tető alsó részén csak ideiglenesen az ázás ellen, illetve a későbbi öntés miatti fóliabontás szükségessége miatt.


Következő blogban a polisztirolbeton panelek elhelyezését és a polisztirolbeton helyszíni öntését is megmutatom! Tarts velem!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, és kérlek nyomj egy lájkot és egy +1-et! Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van, akkor azt itt alul írd meg nekünk a megjegyzésekben! Köszönjük figyelmed, kövesd a blogot továbbra is!

Szerző: Szabó Ibolya építészmérnök

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Tisztelt Hozzászóló!
Ez a lehetőség a kérdések és építő jellegű, szélesebb közönséget is érintő hozzászólások fogadására, megjelenítésére szolgál. Minden hozzászólásról automatikusan email értesítést kapunk, amire a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk. A hozzászólások moderáltak. A névnélküli hozzászólások, kérdések megjelenítését és megválaszolását nem garantáljuk. Köszönjük figyelmét, várjuk hozzászólását.