2015. november 12., csütörtök

Polisztirolbeton födémet építünk

polisztirol beton födémet építünk | Épül Kft. -  Habbeton házak

Múlt alkalommal megígértem, a tervezésből is mutatok pici részt, ízelítőül.
A hagyományos építéstechnológiával megépült épületrészek és a az általunk képviselt polisztirolbeton technológia egymással is remekül megfér, akár egy épületen belül.

E bejegyzésben bemutatott épület létrejötte a Megrendelőink és a mi közös munkánk volt a kezdetektől, egészen a kulcsra kész állapot átadásáig.


Tervezés, kitűzés


Az öt évvel ezelőtti projekt telekvásárlással kezdődött.
Ennek első "együttdolgozós" mozzanata, az ingatlan határpontjainak kitűzése, és a felszíni terepviszonyok felmérése volt.




A következő akadály az építési engedélyezési terv benyújtását megelőző pozitív, azaz támogató Építészeti-műszaki Tervtanácsi állásfoglalás megszerzése, ami tulajdonképpen egy egyszerűsített építési engedélyezési tervkérelem, ahol az összehívott Tervtanács, az illetékes Főépítész vezetésével, elsősorban városképi és esztétikai szempontok szerint minősíti az alkotást, vagyis a Megrendelő kívánságára és jóváhagyásával az építész tervező által - tervi szinten - megmodellezett, megépíteni kívánt lakóházat.

A Tervtanács építészei támogatták a tervezett épület létjogosultságát, elsősorban az új technológia iránt érdeklődtek, és az épület tervezőjeként e témát kellett a Tervtanács előtt bővebben kifejtenem.

A következő lépcső az engedélyezési eljárás volt, az összes nyűgével, hisz a telek még közművesítés nélküli volt.

Kivitelezés


Mikorra az építési engedély jogerőssé vált, már elkészült a pinceszint tartószerkezeti kiviteli terve. Balázs, a földmérőnk, kitűzte az épület sarokpontjait, és az ideiglenesen telepített villanyoszlopon rögzítette a majdani földszint padlóvonalát, a +-0,00 szintet is. Kezdődhetett a földmunka, az pince tömb gépi kiemelése.

polisztirol beton födémet építünk | Épül Kft. -  Habbeton házak


A pince, a tervezett polisztirolbeton lakóház terepszint alatti része, ami a gépkocsi tárolót és egy hobbi műhelyt tartalmaz. És ez az épületrész hagyományos, kiselemes technológiával épült, nagyságrendileg csupán a földszinti lakótér alapterületének fele alá. Az épület teherhordó szerkezetei alatt betonozott sávalapon, a pince felmenő, határoló falai zsalukőből, betonacél vasalással készültek el. Födém nélkül! 


polisztirol beton födémet építünk | Épül Kft. -  Habbeton házak


Ne ijedj meg, természetesen építettünk födémet is, de a várakozásokkal ellentétben nem monolit vasbeton vagy vasbetongerendás/béléstestes födémet terveztem ide, hanem a habbeton építési rendszer egyszerű acélgerendás födémét!


polisztirol beton födémet építünk | Épül Kft. -  Habbeton házak



Miért alkalmaztunk acélgerendás födémet? 


Azért, mert már téli időszak elején tartottunk, a reggeli, délelőtti fagyok nem segítették volna a helyszíni betonozást. Másrészt, már anyagában is jó hőszigetelő képességgel bíró (polisztirolbeton) födémet tudtunk építeni a fűtetlen pincetér és a fűtött földszinti lakótér közé.

polisztirol beton födémet építünk | Épül Kft. -  Habbeton házak


A hideg téli idő nem akadálya az acélvázas építési rendszer szerelésének.

Tehát, a pincefalak elkészülte után a kőműves munka egy időre be is fejeződött. Hagyományos értelemben vett vasbeton koszorút sem készítettünk a pincefalak tetejének zárásaként. Innentől minden teherhordó épületrész acélból készült el.

A födém szerelése megkezdődött, a hóeséssel együtt. Helyszíni betonozásra nem volt szükség a födémen , mert a födémszerkezet hidegen hengerelt 1,5 mm falvastagságú, tűzi horganyzott, szerelt födémgerendáinak tetejére, azok felső síkján a gerendák tetejét összekötő 50x50x5 pont-hegesztett teherelosztó rácsot fektettünk, ami azonnal terhelhetővé vált, ezzel a további szerkezet építés "járható" födémfelületről folytatódott. 


polisztirol beton födémet építünk | Épül Kft. -  Habbeton házak


Napok múlva, a hóesés és a fagy elmúltával a födémgerendák alsó síkjára 80 mm polisztirolbeton táblákat csavaroztunk. A födém hiányzó rétegeit később kiviteleztük. 

polisztirol beton födémet építünk | Épül Kft. -  Habbeton házak

A képen az is látható, konzolosan túlnyúló födémszakaszt is tudunk ilyen megoldással építeni, hisz a tervezett garázskapu felett majd előtetőként funkcionál a túlnyújtott födémrész.

polisztirol beton födémet építünk | Épül Kft. -  Habbeton házak


Mára "födémépítést"  ezzel befejeztük, a következő alkalommal bemutatom majd a földszinti falszerkezet terveit és annak helyszíni kivitelezését.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, és kérlek, nyomj egy lájkot és egy +1-et is! 
Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van, akkor azt itt alul írd meg nekünk a megjegyzésekben! Köszönjük figyelmed, kövesd a blogot továbbra is!

Szerző: Szabó Ibolya építészmérnök


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Tisztelt Hozzászóló!
Ez a lehetőség a kérdések és építő jellegű, szélesebb közönséget is érintő hozzászólások fogadására, megjelenítésére szolgál. Minden hozzászólásról automatikusan email értesítést kapunk, amire a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk. A hozzászólások moderáltak. A névnélküli hozzászólások, kérdések megjelenítését és megválaszolását nem garantáljuk. Köszönjük figyelmét, várjuk hozzászólását.