2015. december 30., szerda

A talajon fekvő padló

A talajon fekvő padló | Habbeton házak - Épül Kft.


A polisztirolbeton építési rendszer bemutatásának következő eleme a talajon fekvő padló.

A fejlődő hőtechnikai és lakáshasználói igények mentén alakult ki, hogy ma már épületeink földszinti padlószerkezetét is megfelelő mértékben hőszigeteljük, természetesen a talajnedvesség és/vagy a talajpára elleni vízszigetelés megléte mellett.



Az ugye nem újdonság számodra, hogy egy fűtött épület saját határoló szerkezetei mentén (falak, födém és padló) adja le energiáját a "hidegebb" környezet felé. Ha például egy épület ki van emelve a talajszintből, könnyen belátható, hogy ezen a tájékon szenvedi el a legnagyobb hőveszteséget. Azt mondják, hogy a fűtési energia igen jelentős része, mintegy 15-20%-a, itt távozik!

Tehát, ha már itt hatékonyan útját álljuk a kifelé áramlásnak, a megfelelő vastagságú hőszigetelő réteg beépítésével, akkor nyilván kevesebb veszteséget szenvedünk el, ezáltal kevesebbet is kell visszapótolnunk, azaz kevesebbet fűtünk, vagyis spórolunk.

Van még egy szempont, ez pedig a hőérzet. Az ember lába gyakorlatilag állandóan érintkezik a talajon fekvő padlóval, így akár az amúgy meleg lakásban is rossz lehet a közérzeted - pontosabban a hőérzeted -, ha a lábad alatt "húz" a padló, vagyis a padlónak alacsony a felületi hőmérséklete, és állandóan mamuszt kell húznod a lábaidra.

A talajon fekvő padló | Habbeton házak - Épül Kft.


Tudtad, hogy az emberi láb felületi hőmérséklete közel 30 °C? Vagy azt tudtad-e, hogy akkor van rendben a hőérzeted, ha a szoba hőmérsékletéhez képest a szoba határoló szerkezeteinek hőmérséklete csak cca. 2 °C-kal hidegebb?
Számoljunk csak picit! Ha a szobában 20 °C van, akkor a szoba határoló falának, födémének és padlójának feléd, vagyis a szoba belseje felé eső felületének legalább 18 °C-osnak kellene lennie.

A talajon fekvő padló | Habbeton házak - Épül Kft.


Hagyományos építéstechnológia alkalmazásakor ez a hőszigetelés lépésálló kivitelben épül be, - legtöbbször - polisztirol vagy ásványi szálas anyagú, táblás építőanyag formájában.

A talajon fekvő padló | Habbeton házak - Épül Kft..


Ja, és ezen hőszigetelő rétegek felületét még egy fóliával is védeni kell, a következő réteg: a padlóburkolat betonozott aljzatából idejutó nedvesség ellen.

Az általunk alkalmazott polisztirolbeton építési rendszer talajon fekvő padlója a rendszer alapanyaga, maga a polisztirolbeton.

A talajon fekvő padló | Habbeton házak - Épül Kft.


Mivel takarékoskodunk, ezért felhasználjuk a vágási hulladékot, vagyis a táblás anyag használatakor (falak, födémek) feleslegessé vált elemmaradványokat!

Ez a fajta takarékosság azért is fontos, mert a kivitelezéskor az építési hulladékkal és a feleslegessé váló csomagoló anyaggal is el kell tudni számolni, hiszen már az építési engedélyezési tervben meg kell tervezni a hulladék mértékét az építési hulladék tervlapon!
Majd a kivitelezésnél igazolni kell a tényleges mennyiség kezelését, ami a mai konténeres hulladékszállítási és befogadó állomások árai mellett nem elhanyagolható költség tétel.

Így a szabás-vágás hulladékait bizony, a már beépített bitumenes lemez vízszigetelés tetejére helyezzük, ügyelve arra, hogy ezen polisztirolbeton darabok egymástól való távolsága lehetőség szerint 3- 5 cm legyen, azért, hogy darabok ne érjenek össze, ugyanis a 30 cm vastagságú polisztirolbeton réteget helyszíni öntéssel/bedolgozással állítjuk elő.

A talajon fekvő padló | Habbeton házak - Épül Kft..



Ezzel, a talajon fekvő padló hőszigetelését megoldottuk, és ebben a 30 cm vastagságban lehetőség van a vízvezeték- és szenyvízcsatorna-rendszer vezetékeinek elhelyezésére is.

A talejon fekvő padló | Habbeton házak - Épül Kft.


Amint az öntés megszilárdult, a felület járhatóvá válik, így a kivitelezés folytatódhat.
A padlószerkezetünk hőszigetelése ezzel már készen is van!

A következő munkafázis az esztrich képzés, ami már a végleges burkolat aljzata lesz.

A talajon fekvő padló | Habbeton házak - Épül Kft.


Amennyiben padlófűtés lesz az épülő házban úgy a vékony betonacél-hálókat e polisztirolbeton felületre fektetjük és ezekre kötözzük a fűtőcsöveket, majd jöhet az esztrich-pumpa és megfelelő rétegvastagságban (5-7 cm) cement esztrichet készítünk.

A talajon fekvő padló | Habbeton házak - Épül Kft.


Következhetnek a befejező szakipari munkák. Legközelebb a falak és födémek felületképzését mutatom be!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, és kérlek nyomj egy lájkot és egy +1-et! Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van, akkor azt itt alul írd meg nekünk a megjegyzésekben! Köszönjük figyelmed, kövesd a blogot továbbra is!

Szerző: Szabó Ibolya építészmérnök

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Tisztelt Hozzászóló!
Ez a lehetőség a kérdések és építő jellegű, szélesebb közönséget is érintő hozzászólások fogadására, megjelenítésére szolgál. Minden hozzászólásról automatikusan email értesítést kapunk, amire a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk. A hozzászólások moderáltak. A névnélküli hozzászólások, kérdések megjelenítését és megválaszolását nem garantáljuk. Köszönjük figyelmét, várjuk hozzászólását.