2016. január 10., vasárnap

Tetőteret is építünk!

Tetőteret is építünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Az év végén több Érdeklődő kérdezte, mi a helyzet a tetőtérrel? Az a helyzet, hogy a polisztirolbeton-technológia alkalmas a tetőtér kivitelezésére is!

Így ma, egy ilyen tetőtéri eset megvalósulásával folytatom a virtuális kivitelezést. Az itt bemutatásra kerülő projekt a pilisi hegyekben, egy nyaralóépület átalakítása/bővítése kapcsán valósult meg. A munkát a tervezéssel kezdtük.
Tetőteret is építünk | Épül Kft. - Habbeton házakPontosabban az áttervezéssel, mert az eredeti tetőtéri hálószobák oly aprók voltak, hogy a tényleges használatuk akadályba ütközött.

Tetőteret is építünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Feladatom az volt, hogy a tetőtéri hasznos alapterületet növeljem meg, a tetőidom/tetőforma megtartásával, hisz a tetőn lévő cca. 6 éves betoncserepet nem akartuk kidobni, hanem az új tetőre egyszerűen fel akartuk használni.
Az épület egyébként 3 szintes. Zsalukőfalas, vasbeton gerendás födémmel megvalósult pinceszint a legalsó szint, a földszint felmenő falai B30-as téglából épültek, tetejükön vasbeton koszorúval.
A földszint felett fafödém volt.
A tető talpszelemennel csatlakozott a koszorúhoz, torokgerendás fa fedélszékkel.

Tetőteret is építünk | Épül Kft. - Habbeton házakA terv egy egyszerű bővítési trükköt tartalmazott, miszerint a tetőtér szélességét növeltem oly módon, hogy az új, földszint feletti födémet, a épület kontúrján konzolosan túlnyújtottam. Két irányban, a hosszanti oldalakon 70-70 cm-rel.

Egy ilyen, acélgerendás, polisztirolbeton födém építését már korábban bemutattam, kérlek, lapozz ide vissza.

Tetőteret is építünk | Épül Kft. - Habbeton házakA lejtős telken a földszintet egy masszív vasbeton terasz határolta, ami a meglévő terepcsatlakozástól elég hangsúlyosan emelte ki az épületet. A túlnyújtott födém az oldalsó teraszokat immár "tetőként" védi.

Ezzel persze a tetőidom is nőtt, a növekedésnek a tervezéskor érvényben lévő építménymagassági szabályok szabtak valódi határt, mindenesetre a tetőtéri hasznos alapterület minimum a kétszeresére duzzadt!

Tetőteret is építünk | Épül Kft. - Habbeton házak


A cserepek óvatos bontása, majd helyszíni deponálása után a tetőszerkezet és az oromfalak is bontásra kerültek, fel tudtuk tárni a koszorút. A Statikus helyszíni szakértése után a gyártmánytervek jóváhagyásra kerültek, majd az új födém és a tetőtéri vázszerkezet (acélváz-szerkezet) a helyszínen összeszerelésre került.

Tetőteret is építünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Az acélváz felöltöztetése a tetőtér esetében a felmenő falak öltöztetéséhez hasonlóan történik.

A tetősík belső oldalát kezdjük el készíteni, a szaruállásokra (acél rácsostartó rácsrúdja) rögzítjük a 12 cm vastag polisztirolbeton táblákat, fa anyagú lécvázra.

Tetőteret is építünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Az acél-szaruzat külső oldalán az állásokra merőlegesen és/vagy párhuzamosan is kiegészítő lécvázat teszünk.

Tetőteret is építünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Ezzel tudjuk a polisztirolbeton falvastagságát növelni, hiszen ezen sík tetejéig töltjük a helyszínen öntött polisztirolbetont ferdén, bizony, a ferde tetősíkon!

Tetőteret is építünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Öntés után következhet a páraáteresztő tetőfólia, majd a fóliát rögzítő ellenlécezés is elkészülhet.

Tetőteret is építünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Ami fogadja a cseréplécet, amire pedig a cserepezés készíthető el.

A belső oldalon a villanyszerelés illetve épületgépészeti szerelések után a polisztirolbeton felület hálós glettelést kapott, majd felületkezelésként festést.

Az épület külső oldalát, vagyis a meglévő földszinti falakat utólagos hőszigetelésként polisztirolbeton táblákkal burkoltuk.
Ezek a falfelületek is hálós glettelést kaptak, majd a színvakolatot.

Tetőteret is építünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Ez a bemutatott példa is igazolja, a polisztirolbeton építési rendszer és a polisztirolbeton építési/kivitelezési lehetőségei széles skálán mozognak. Ez az építési rendszer könnyen ötvözhető már meglévő építési rendszerrel, ami egy emelet-ráépítés vagy tetőtér-beépítés kapcsán ma már alapvető igény lehet az Építtetők részéről, akik gyors és "könnyű" megoldást keresnek házaik kivitelezéséhez!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, és kérlek nyomj egy lájkot és egy +1-et! Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van, akkor azt itt alul írd meg nekünk a megjegyzésekben! Köszönjük figyelmed, kövesd a blogot továbbra is!

Szerző: Szabó Ibolya építészmérnök

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Tisztelt Hozzászóló!
Ez a lehetőség a kérdések és építő jellegű, szélesebb közönséget is érintő hozzászólások fogadására, megjelenítésére szolgál. Minden hozzászólásról automatikusan email értesítést kapunk, amire a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk. A hozzászólások moderáltak. A névnélküli hozzászólások, kérdések megjelenítését és megválaszolását nem garantáljuk. Köszönjük figyelmét, várjuk hozzászólását.