2015. szeptember 30., szerda

A könnyű adalékanyagos könnyűbetonokat ismered? Mutatok néhányat!

Könnyű adalékanyagos könnyűbetonok | Habbeton házak - Badacsony



Ma a könnyűbeton második, és egyben a legelterjedtebb típusát, a könnyű adalékanyagokból kevert könnyűbetonokat mutatom be.

Ezek a könnyűbetonok (1 m³ beton, a bedolgozott állapotában kevesebb, mint 2000 kg!) azáltal lesznek könnyűek, hogy az alkotóelemek nagy része, vagyis az adalékanyagok is eleve könnyűek.

A könnyű adalékanyagokat további 2 fő csoportra bontom, mert vannak a
  • természetben fellelhető könnyű adalékanyagok, és vannak a 
  • mesterségesen előállított könnyű adalékanyagok.


Természetben fellelhető könnyű adalékanyagok


A természetben a leginkább a vulkáni tufa található meg természetes állapotában. A vulkánok kitörése után, mikor a kilövellt anyag visszahullik, a láva közé hamu keveredik, így alakul ki ez az adalékanyag.

Könnyű adalékanyagos könnyűbetonok | Habbeton házak - lávasalak, habkő, vulkáni tufa
A habkő is vulkáni eredetű, vulkáni üvegnek is nevezik, mert a riolit és a kvarcporfir üveges módosulataként válik "kővé", az izzó lávakitörés során. Ez a kő szivacsos szerkezetű, a nagy pórustartalma miatt kicsi a testsűrűsége, így úszik a vízen.
És nem feledkezem meg a salakról, pontosabban a lávasalakról sem. Ez az anyag a kitörések által létrehozott kiömlések eredménye, ez jelenik meg felső rétegként, és minél lassabban hűl ez a réteg, annál kristályosabb, salakszerűbb.

Nálunk, a Balaton északi oldalán futó hegyvonulat rejti ezeket az adalékanyagokat. Ezek közül a legismertebb a Badacsony. Legalsó rétege agyag és homok, erre telepedett rá a tufa, amit pedig bazalttakaró fed. Már az I. világháború előtti időkben is bányásztak innen bazaltot Badacsonytomajban és Badacsonytördemicén. A jelentős vastagságú bazalt, a kitermelés során egyszer csak elfogyott, így bukkantak rá a tufára, itt éppen bazalttufára. 


Könnyű adalékanyagos könnyűbetonok | Habbeton házak - Badacsony, bazalttufa
Ha már történelem, akkor van egy régebbi ismert adat is, ami római-kori. Ha már Te is jártál Rómában, akkor voltál a Pantheonban. Az útikönyvedben elolvastad, vagy az idegenvezetőd is elmondta: mai megjelenésében Hadrianus építtette (újjá) ezt a 43,3 m!!! átmérőjű kupolával rendelkező, a római vallás 12 fő istenének szentelt templomot. 

Meg az is ismert tény, hogy a kupola alá pontosan beférne az ókori tökéletesség jelképe egy olyan gömb, aminek pontosan 43,3 m lenne az átmérője.

És belülről megcsodáltad a kupola tetején lévő 9 m átmérőjű oculus-t (kör-alakú nyílást) is.

Könnyű adalékanyagos könnyűbetonok | Habbeton házak - Pantheon, kupola
Mindezekhez hozzáteszem, hogy ez a 2000 éves kupola könnyűadalékos könnyűbetonból van! A kupola készítésekor fa anyagú zsaluzatra, sávokban, egyre szűkülő gyűrűnkként, szakaszosan betonozták a könnyűbetont. A teljes dóm építésénél minimum négy féle könnyűbetont alkalmaztak, a következő adalékanyagokkal, alulról felfelé haladva :

- alapozáshoz travertinőrleményt,
- felmenő szerkezetekhez travertin- és tufaőrleményt,
- majd tufaőrleményt és téglatörmeléket,
- végül, a kupolánál már csak tufaőrleményt használtak, amivel 1350 kg/m3 a testsűrűséget értek el!

Jöhet ugye a második csoport?!



A mesterségesen előállított könnyű adalékanyagoknak már bővebb a tárháza.


Ma is van téglazúzalék. Ennek könnyű az előállítása, ugyanis a téglagyártás selejtes termékeiből készül, a gyártás helyszínén, gyakorlatilag azonnal.

A kazánsalak a következő könnyű adalék, a kazánokban eltüzelt szén hamuja, salakja ez. Ezzel már van egy kis bibi, mert a mi hazai salakunknak nagy a kéntartalma, és ha ezt nem csökkentik, akkor a betonhoz használt cementtel (kötőanyaggal) idővel, pici nedvesség hatására kémiai reakcióba lép, és ú. n. cementbacilus keletkezik. Ami duzzasztani kezdi a salakbetont, vagyis egyes esetekben szétmállik/szétesik az ilyen könnyűbeton.

Gyakorlatilag ez a jelenség állt az elhíresült ózdi Martinsalak-ügy hátterében, mert elsősorban Észak-Magyarországon, nagyon sok lakóház ment tönkre a rossz minőségű salak miatt.

A kohóhabsalak a kohósalak habosításával készül. Az izzó kohósalakot kevés vízbe öntik, és a fejlődő gőz és gáz hatására az anyag felduzzad, azaz habosodik. Habosodás közben azután hűlni kezd, és merevedni, majd teljesen megszilárdul.

Ezt a szilárd anyagot végül felaprítják.

Még mindig másodnyersanyagoknál tartok, mert ilyen a pernyekavics is. Ezt is a szénerőművek adják, a pernyéből agyag hozzákeverésével, majd alapos kiégetéssel állítják elő szilárd szemeket. A pernye nem más, mint a szén hamutartalmának az a finomszemcséjű része, ami a füstjáratokon, a füstgázokkal együtt távozik a kazánból.

Ma, utolsónak hagytam a duzzasztott agyagkavicsot. Agyagásványokban és vasoxidban gazdag agyag és szerves-anyag összekeverésével nyerik és nagyon magas hőmérsékleten duzzasztják fel a szemeket.
No még egy legutolsó, hisz már megjelent a habüveg is, tudod, habosított üvegtörmeléket is felhasználnak könnyűbeton adalékanyagként.

Könnyű adalékanyagos könnyűbetonok | Habbeton házak - habüveg, habosított üvegtörmelék
A nem veszélyes üveghulladék fajtákat szakszerű és pontos előválogatás után megtisztítják, és a tisztított üvegcserepet golyós malomban őrlik üveglisztté. Keverés után az üvegliszt alagútkemencébe kerül, ahol a lisztet először „megkelesztik”, majd „kisütik”.

Huhhh, ez picit sok volt mára, de ígérem, hogy jövő héten, valóban eljutunk a polisztirol-betonig!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, kérlek nyomj egy lájkot és egy +1-et! Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van, akkor azt itt alul írd meg nekünk a megjegyzésekben! Köszönjük!

Szerző: Szabó Ibolya - építészmérnök

2 megjegyzés :

  1. Köszönöm ezt az írást Számomra nagyon érdekes és tanúságos volt.Egy kérdésem lenne ha lehet, szeretnék választ kapni rá, előre is köszönöm. Mikor találták fel az üvegbetont (habüveg). Tisztelettel Osváth László. 2017.04.01. Nem vicc!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Osváth Úr!
      Köszönjük megjegyzését! A habüveg hazánkban termékként a múlt század végén jelent meg. A 2000-es évek eleje óta már több fajta kiszerelésben jelenik meg építőiparunk termékpalettáján.

      Törlés

Tisztelt Hozzászóló!
Ez a lehetőség a kérdések és építő jellegű, szélesebb közönséget is érintő hozzászólások fogadására, megjelenítésére szolgál. Minden hozzászólásról automatikusan email értesítést kapunk, amire a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk. A hozzászólások moderáltak. A névnélküli hozzászólások, kérdések megjelenítését és megválaszolását nem garantáljuk. Köszönjük figyelmét, várjuk hozzászólását.