2015. október 12., hétfő

Itt a könnyű adalékanyagos, hőszigetelő könnyűbeton!

Polisztirolbeton | Habbeton házak - Itt a könnyű adalékanyagos, hőszigetelő könnyűbeton!
Polisztirolbeton
Ma folytatom a könnyűbeton második, és egyben a legelterjedtebb típusát, a könnyű adalékanyagokból kevert könnyűbetonok bemutatását azzal, hogy elértünk végre a hőszigetelő tulajdonsággal is rendelkező könnyűbetonokhoz.

Már biztosan hallottál a perlitről is, pontosabban a duzzasztott perlit-ről. A természetben ez is egy vulkanikus eredetű anyag, amit magas hőmérsékleten duzzasztanak. Hevítéskor a perlitben lévő víztartalom válik gőzzé, ami akár 30-szoros térfogat-növekedést idéz elő.

Nem szabad megfeledkezni a fáról, mint könnyű és hőszigetelő anyagról sem! A természetben található meg a fa is. Nos a fát is, pontosabban feldolgozási hulladékát is alkalmazzák könnyű adalékanyagként, egyelőre kísérletek szereplőjeként.

Bár itt megjegyzem, nem újdonság a cementkötésű fagyapot építőlemez, amit már Heraklith márkanéven ismerünk az építőipar piacán!

Ezek a fagyapot lemezek kis térfogat-sűrűségű fagyapotból készülő cementkötésű lemezek. A fagyapot, tulajdonképpen hosszú szálú faforgács. Olyannak képzeld ezt a típusú "forgácsot", mint amikor a sárgarépát hosszában legyalulod a friss salátádhoz.


Sárgarépa | Habbeton házak - Itt a könnyű adalékanyagos, hőszigetelő könnyűbeton!Fagyapot | Habbeton házak - Itt a könnyű adalékanyagos, hőszigetelő könnyűbeton!


Ezek a lemezek jó hőszigetelő, és ugyanakkor viszonylag jó hőtároló képességgel rendelkeznek. A cementkötésnek köszönhetően pedig jó a tűzállóságuk. Sokrétűen alkalmazhatók, mind a hagyományos, mind a könnyűszerkezetes építésben, elsősorban hő- és hangszigetelő anyagként.

Polisztirolgyöngy  |  Habbeton házak - Itt a könnyű adalékanyagos, hőszigetelő könnyűbeton!
Polisztirolgyöngy
És befejezésül - végre- eljutottunk a polisztirolgyöngy-höz. A sztirol egyfajta szénhidrogén, amit műanyagok, főként a polisztirol gyártására használnak, mert a polisztirol a sztirol polimerizációja során keletkezik.

Polimerizációnak azt a kémiai szintézist nevezzük, amely során több monomer (egyszerű molekula, ami "megfelelő" körülmények között képes nagy számban összekapcsolódni a többivel) láncreakcióba lépve egymással - melléktermék keletkezése nélkül - polimerré kapcsolódik össze.

A gyöngypolimerizáció után polisztirol granulátumot nyernek. A granulátum mindössze 0,1-0,3 mm átmérőjű gyöngyökből áll, amiket azután melegíteni kezdenek, és a bennük lévő hajtóanyagok elgőzölögnek és a termoplasztikus anyagot 1-5-8 mm átmérőjűre felfújják. Így születnek meg a polisztirol gyöngyök.
Társaságunk által képviselt habbeton technológia alkalmazása esetén ilyen könnyűadalékos könnyűbetont is felhasználunk a lakóházaink építésekor.
Ezt a polisztirolbetont két megjelenési formában is alkalmazzuk:
  • táblás (előregyártott) kivitelben,és
  • helyszínen öntött/bedolgozott módon.
Előreszaladok egy kicsit, hogy megértsd ezt a kettőst. A technológia ad egy teherhordó vázszerkezetet, amit polisztirolbetonnal házzá "öltöztetünk".


Fémváz  |  Habbeton házak - Itt a könnyű adalékanyagos, hőszigetelő könnyűbeton!
Fémváz  

A kész vázszerkezetre - ami készülhet fából, fémből, vagy ezek egyvelegéből, - a változó vastagságú, és előre legyártott polisztirolbeton táblákat felrögzítjük.

Faváz |  Habbeton házak - Itt a könnyű adalékanyagos, hőszigetelő könnyűbeton!
Faváz

Ezt a váz mindkét, tehát a külső és a belső oldalán is megtesszük Ekkor a falszerkezetünk még üreges, hiszen a váz nem tömör szerkezet. 
A váz saját elemei és a váz két oldalára rögzített táblák által határolt helyekre a helyszínen kevert polisztirolbetont töltjük. A vázra rögzített polisztirolbeton táblák tulajdonképpen már bent-maradó zsaluzatként is funkcionálnak az építés során.

Bennmaradó zsaluzat | Habbeton házak - Itt a könnyű adalékanyagos, hőszigetelő könnyűbeton!
Bennmaradó zsaluzat

Egy ilyen épületnek a teherhordó falain kívül természetesen van még
  • alapja, 
  • közbenső és zárófödéme, és
  • tetőidoma. 
Polisztirolbeton öntés | Habbeton házak - Itt a könnyű adalékanyagos, hőszigetelő könnyűbeton!
Polisztirolbeton öntés

Ezek a szerkezetek mind részei az általunk alkalmazott (Nemzeti Műszaki Értékeléssel és Teljesítmény Állandósági Tanúsítvánnyal rendelkező) építési technológiának.

Részleteiben is be fogom itt, blogbejegyzések formájában mutatni, de előtte még a könnyűbetonok speciális típusával a sejtesített, egyszerűbben mondva a sejtbetonokkal is megismertetlek a következő bejegyzésem alkalmával!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, kérlek nyomj egy lájkot és egy +1-et! Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van, akkor azt itt alul írd meg nekünk a megjegyzésekben! Köszönjük figyelmed, kövesd a blogot továbbra is!

Szerző: Szabó Ibolya - építészmérnök

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Tisztelt Hozzászóló!
Ez a lehetőség a kérdések és építő jellegű, szélesebb közönséget is érintő hozzászólások fogadására, megjelenítésére szolgál. Minden hozzászólásról automatikusan email értesítést kapunk, amire a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk. A hozzászólások moderáltak. A névnélküli hozzászólások, kérdések megjelenítését és megválaszolását nem garantáljuk. Köszönjük figyelmét, várjuk hozzászólását.