2015. november 19., csütörtök

Már készülnek a felmenő falak



Folytatom a virtuális kivitelezést, az általunk képviselt polisztirolbeton technológia bemutatásával, egy budapesti projektünk kapcsán, így ma, a földszinti felmenő falak következnek.




Még a pinceszint készítésével párhuzamosan folyt a lakóépület alápincézés nélküli részén az alapozás, a teherhordó falak alatti beton anyagú sávalap elkészítése, és az alaptestekre támaszkodó és feltöltésen fekvő, födémként vasalt aljzatbeton kivitelezése, mely a telepítendő acélváz egy részének fogadószintje is egyben.



tartós fagyok beköszönte és a hóesés előtt, e talajon fekvő padlószerkezeten, pontosabban a tervezett felmenő falak alá is elhelyeztük a talajnedvesség elleni bitumenes lemezszigetelés 50 cm széles sávját.



A statikailag méretezett acél-falvázakat a Gyártó, még saját telephelyén, a jogerős építési engedélyezési terv alapján készített gyártmányterve szerint, műhelymunka keretében, legyártotta. És a változó méretű falvázakat kamionnal a helyszínre szállította.
 

A következő munkafázis a falvázak megfelelő sorrendben történő felállítása, és azok helyszíni összeszerelésének megkezdése volt, a szerelés időtartama alatt ideiglenes megtámasztások alkalmazásával.

A helyszíni szerelés minimális létszám-szükséglete 5 fő (falvázak biztonságos mozgatásához), ebből 1 fő csoportvezető, ő már felelős műszaki vezető nélkül is kiigazodik a gyártmányterven, és legalább szerkezet-lakatos végzettséggel rendelkező szakmunkás.

Egy falváz felállításakor, az adott falváz, vagyis annak az alsó részén végigfutó U-profil, a fogadószinttel, pontosabban a fogadószintre elhelyezett bitumenes lemezszigeteléssel kerül kapcsolatba.
És a falváz rögzítések a bitumenes lemezszigetelést átfúrva kerülnek az alaptestbe, illetve a fogadószintként aposztrofált szigetelés aljzatának, szerelőbetonnak nevezett részébe.


A fúrások, vagyis a lekötések készítésekor bitumenes tömítő anyaggal dolgozunk, ami azért fontos, hogy a tő-csavarok lefúrásánál megsérült vízszigetelés újra tömített legyen.

A falváz szilárdságának növelése érdekében a gyártmányterv szerint, acélszalagból andráskereszteket helyezünk fel. A merevítések 45°-ban "ferdén állnak", célszerűen a fal külső oldalára kerülnek. Belső teherhordó fal esetében arra az oldalra szereljük ezeket, ahol a későbbi gépészeti vezetékelések során nem lesznek útban. Az andráskereszt-szalag vége mindig teljes magasságú oszlophoz vagy teherhordó áthidalóhoz csatlakozik, hiszen így tudja merevítő funkcióját ellátni.

A csavarozás kivitelezési technikája sem elhanyagolandó kérdés, mert a kötésnek, a csavarozásnak mindig merőlegesnek kell lennie a csavarozott felületre:



A következő képen az is látható, hogy az elkészült pincefal tetején is elhelyezésre kerültek a falváz-tartók, összeépítésükre a múlt alkalommal bemutatásra került, eleve járhatóként kivitelezett szerelt födém adott lehetőséget.




Készen is van a felmenő földszinti épületrész teherhordó falváza, legközelebb, a következő blogbejegyzésben, tető alá hozzuk ezt a családi házat. 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel és  kérlek, nyomj egy lájkot és +1-et is!
Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van, akkor azt itt alul írd meg nekünk, a megjegyzésekben! Köszönjük!


Szerző: Szabó Ibolya építészmérnök

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Tisztelt Hozzászóló!
Ez a lehetőség a kérdések és építő jellegű, szélesebb közönséget is érintő hozzászólások fogadására, megjelenítésére szolgál. Minden hozzászólásról automatikusan email értesítést kapunk, amire a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk. A hozzászólások moderáltak. A névnélküli hozzászólások, kérdések megjelenítését és megválaszolását nem garantáljuk. Köszönjük figyelmét, várjuk hozzászólását.