2016. február 13., szombat

Következik a fűtés, no meg jönnek a kémények

Fűtés, kémények | Habbeton házak - Épül Kft.


A magánlakás építők körében egyre népszerűbb a polisztirolbeton építési technológia. Az első építtetői kérdések között gyakran szerepel, hogy ezen technológiával kivitelezett lakóházakba, milyen kéményt lehet és szabad beépíteni?



Bármilyet! De előbb menjük "vissza a kályhához". Szó szerint, azaz nézzük meg, milyen megoldást választhatsz a családi házad fűtéseként?!
Tulajdonképpen bármilyet!

Ami sokak számára kézenfekvő, és gyakorlati tapasztalatuk szerint az eddigi életükben is jól bevált, hogy vezetékes földgázzal táplálnak meg egy fali gázkazánt.

Fűtés, kémények | Habbeton házak - Épül Kft.


Ilyen esetben, egy földgázzal működő fali fűtőkészüléknek saját kéményrendszere van, mely könnyen szerelhető elemekből épül össze. Ez a szerelt kémény a fűtőkészülék tetejéről indul, és a legrövidebb úton átdöfi a födémet és a tetőszerkezetet, hogy az égés során keletkező füstgázt elvezesse.

Fűtés, kémények | Habbeton házak - Épül Kft.


Mai korszerű gázkészülékek az égéshez szükséges oxigént is innen, azaz a kettős funkciójú kéményrendszeren (cső a csőben) keresztül a kültérből nyerik.

A többszintes családi házak esetén, általában a földszintre, illetve a pincébe kerül a kazán, ami akár vegyes-tüzelésű kazán, vagy pellet-kazán is lehet. Ilyenkor minősített, elemekből falazott, samott béléscsővel ellátott kéménytestet kell szinteken átvezetve megépíteni, majd az tetősík fölé kivezetni.

Fűtés, kémények | Habbeton házak - Épül Kft.


Gyarapszik azon Építtetőik száma is, akik más fűtési megoldásban gondolkodnak, és a fűtést elektromos energiával szeretnének megoldani.

Ilyen lehetőséget nyújt pl. az infrafűtés. Ennek népszerű megoldása a fűtőfilm, ami leggyakrabban a padlószerkezet burkolata (parketta, szőnyegpadló) alá kerül, felületfűtésként.

Egy másik megoldás erre, amikor ú.n. infrapaneleket szerelünk fel a lakás mennyezetére. Ezekről a felületekről "sugárzik" a hő, a belső lakótér felé.

Fűtés, kémények | Habbeton házak - Épül Kft.


És vannak azok a Megrendelőink, akik kandallóra vágynak, elsősorban kiegészítő lehetőségként szeretnék ezt megvalósítani, sokszor a beköltözést követően, jutnak erre az elhatározásra.

Ez nem oly nagy probléma, mert elővesszük az építés során használt gyártmánytervet, és megkeressük azt az optimális helyet a polisztirolbeton építési technológia acélváz-szerkezetén, ahol a kandalló égésteréhez szükséges keresztmetszetű füstgázelvezető csövet akadálytalanul át- illetve el tudjuk vezetni.

Így nagy roncsolás és tartószerkezeti beavatkozás nélkül tudunk kandallót és hozzá kéményt építeni.

Fűtés, kémények | Habbeton házak - Épül Kft.


Vannak olyan Építtetőnk is, akik még a kivitelezés ideje alatt döntenek egy látványos, általában a nappali terében elhelyezendő kandalló megépítéséről.

Természetesen zárt tűzterű kandallókat építünk be, ahol maga a tűztér kereskedelmi forgalomban kapható, tűztér ajtóval zárható berendezés, amit a helyszíni elhelyezéskor 'kandalló-megjelenésűre' körbeépítünk.

Fűtés, kémények | Habbeton házak - Épül Kft.


Társaságunk kedvenc Építtetői, visszatérő ügyfeleinkké válnak, akik tudatosan a családi házuk épületgépészeti rendszerének gazdaságossá és takarékossá tételén dolgoznak, így lépésről-lépésre haladnak, éves előrelépésekkel. Persze olyan előrelátó módon, hogy minden elképzelt épületgépészeti és épületvillamossági rendszer alapja, vezeték-rendszere a házépítés kivitelezés fázisában megvalósul, de a ténylegesen betervezett eszközök (napkollektor, napelem, talajszint alá telepített esővízgyűjtő tartály, házi vízmű...) későbbi megvalósulási fázisban települnek, mert a családi költségvetés így tervezte és bírja a befektetési költségeket.

Fűtés, kémények | Habbeton házak - Épül Kft.


A polisztirolbeton, mint építőanyag kiváló tűzvédelmi besorolású. Például a 41 cm vastag, acél teherhordó szerkezettel készült homlokzati falazat, A2 tűzvédelmi osztályba sorolható, mert laboratóriumi vizsgálatok szerint minimum 90 percig képes visszatartani az 1000 C°-on égő tüzeket.
Kémények építésénél semmilyen segédszerkezet alkalmazására nincsen szükség, persze a kéményekre vonatkozó előírások betartása mindig kötelező.

A polisztirolbeton építési rendszer alkalmas alacsony energia igényű lakóházak és passzívházak megépítésére is. Így akár a hagyományos fűtési módok (gáz, fa, szén), akár a megújuló energia források (napkollektor, levegő/föld hőszivattyú, elektromos fűtés, stb) alkalmazása közül választhatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, és kérlek nyomj egy lájkot és egy +1-et! Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van, akkor azt itt alul írd meg nekünk a megjegyzésekben! Köszönjük figyelmed, kövesd a blogot továbbra is!

Szerző: Szabó Ibolya építészmérnök

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Tisztelt Hozzászóló!
Ez a lehetőség a kérdések és építő jellegű, szélesebb közönséget is érintő hozzászólások fogadására, megjelenítésére szolgál. Minden hozzászólásról automatikusan email értesítést kapunk, amire a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk. A hozzászólások moderáltak. A névnélküli hozzászólások, kérdések megjelenítését és megválaszolását nem garantáljuk. Köszönjük figyelmét, várjuk hozzászólását.