2016. március 4., péntek

Lépcsőzzünk!

Lépcsőzzünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Kérlek, ne lapozz el, ezen az oldalon most sem testmozgásra bíztatlak! Csupán bemutatom, hogy ha két-, vagy többszintes lakóházban gondolkodsz, a belső lépcsőnek sem kell "idegen" szerkezetnek lennie!



Lépcsőzzünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Eddig is láthattad és olvashattad nálunk, hogy próbálunk minden megrendelői igényt az általunk kínált polisztirolbeton építési technológiával megvalósítani, ha azt műszakilag megvalósíthatónak tartjuk, és semmilyen épületfizikai problémát egyedi megoldásainkkal nem okozunk.

A lépcső nem más, mint szintkülönbségek áthidalására szolgáló teherhordó épületszerkezet. A teherhordásra pedig kiválóan alkalmas az acélváz-szerkezetünk, a lépcsőfokok képzésére pedig, helyszíni bedolgozással, öntött formában a zsákos polisztirolbeton.

Lépcsőzzünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Első feladat tehát a lépcső helyének megtervezése, majd a lépcső geometriájának szerkesztése.

Ha ezzel készen vagyok, azonnal egyeztetetek az acél-szerkezet gyártójával, aki az adott épület gyártmánytervét elkészíti, és az épület szerkezet statikáját is megtervezi és ellenőrzi.

Lépcsőzzünk | Épül Kft. - Habbeton házak


A gyártmányterv része a lépcső acélszerkezeti terve, ami általános esetben a kereskedelmi forgalomban is elérhető zártszelvények, szögacélok és laposvasak összetett geometriája.
Ezen teherhordó acélszerkezetek hamarosan eltakarásra kerülnek, és építési vízzel érintkeznek, ezért a helyszíni szerelés/hegesztés után az acélszerkezetet rozsda-mentesítjük, alapozó- majd fedőfestékkel látjuk el.

A gyártmánytervi munkafázis következő része pedig ezen teherhordó acélszerkezet polisztirolbetonnal történő felöltöztetése.

Lépcsőzzünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Ez persze kétféle módon valósul meg:
- a lépcső szerkezet ú.n. lépcsőkarjának alsó felére táblás polisztirolbetont rögzítünk,
- majd felülről, a lépcsőfokok irányából ideiglenesen alkalmazott, méretre vágott fa anyagot, zsaluzatot rögzítünk, és fokonként betonozunk, azaz alulról felfelé haladva öntött polisztirolbetont dolgozzuk be.

Lépcsőzzünk | Épül Kft. - Habbeton házak


A munkafolyamat kivitelét ábrázoló fényképeken úgy látod, mintha a lépcsőfokok magasságát (fellépés magasságát) elszabtuk a zsaluzattal.

Lépcsőzzünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Nem rontottuk el, inkább a biztonságos burkolás érdekében a lépcső járófelületére esztrich réteget terítünk.

Lépcsőzzünk | Épül Kft. - Habbeton házak


És a befejező szakipari munkák következő lépéseként a Megrendelő által választott burkolatnak megfelelően a lépcsőt burkolásra alkalmas felületkezeléssel látjuk el.

Lépcsőzzünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Lépcső burkolati anyaga szabadon választható, akár szőnyegpadló elhelyezésére is mód van, de legtöbbször valamilyen hidegburkolat kerül a lépcsőkre, ritkábban keményfa burkolatot választanak Megrendelőink.

Lépcsőzzünk | Épül Kft. - Habbeton házak


Itt tanácsként arra hívom fel figyelmedet, hogy a burkolat típusának kiválasztásánál a használatból adódó igénybevételt és a könnyű tisztíthatóságot tartsd elsősorban szem előtt!

Mindebből láthatod, hogy mi, és persze a polisztirolbeton építési technológia is, rugalmasan alkalmazkodunk minden új kihíváshoz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, és kérlek nyomj egy lájkot és egy +1-et! Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van, akkor azt itt alul írd meg nekünk a megjegyzésekben! Köszönjük figyelmed, kövesd a blogot továbbra is!

Szerző: Szabó Ibolya építészmérnök

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Tisztelt Hozzászóló!
Ez a lehetőség a kérdések és építő jellegű, szélesebb közönséget is érintő hozzászólások fogadására, megjelenítésére szolgál. Minden hozzászólásról automatikusan email értesítést kapunk, amire a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk. A hozzászólások moderáltak. A névnélküli hozzászólások, kérdések megjelenítését és megválaszolását nem garantáljuk. Köszönjük figyelmét, várjuk hozzászólását.